Sprawozdanie z pracy z młodzieżą

SPRAWOZDANIE Z PRACY Z MŁODZIEŻĄ KOŁA PZW GOBIO NAMYSŁÓW W ROKU 2015

Powiadom znajomego:

SPRAWOZDANIE

Z PRACY

Z MŁODZIEŻĄ KOŁA PZW GOBIO NAMYSŁÓW

W ROKU 2015

Rok 2015 dla młodzieży Gobio i ich opiekunów należy uznać za pracowity. Tradycyjnie  nowy rok rozpoczął się od  cyklu okręgowych halowych zawodów rzutowych dla młodzieży.

24.styczeń

I Okręgowe Halowe Zawody

Ozimek

Udział w I Okręgowych Halowych Zawodach Rzutowych 2015 rozgrywanych pod patronatem Rady Osiedla Ozimek OSM "Przyszłość" oraz Komisji ds. Młodzieży ZO PZW Opole wzięło ponad 80 uczestników w tym zawodnicy Gobio:

Martyna Lubojańska

Jakub Jabłoński

Jakub Lubojański

oraz  zawodnicy z Zespołu Gimnazjano-Szkolnego w Domaszowicach przynależni do koła Gobio

Filip Bodzioch  i Zuzanna Kulesa

Młodzież wystartowała w dwóch konkurencjach tj. arenberg oraz skish.

Rozpoczynając od kategorii U12

Filip Bodzioch zajął 4 miejsce.

W  kategorii U14 –  Zuzanna Kulesa zajęła 1 miejsce                                                                                 Martyna Lubojańska zajęła 16 miejsce

Do kategorii U16 przypisany był Jakub Lubojański zajmując 5 miejsce i Jakub Jankowski zajmując 9 miejsce.

Zaznaczyć należy, że w konkurencji wystartowało kilkoro naprawdę silnych w tej dyscyplinie zawodników o czym świadczą bardzo wysokie wygrane wyniki. Daje to jednak motywację do tego by szlifować treningami nabyte już umiejętności i rozwijać je by doganiać najlepszych.

14 marzec

II Okręgowe Halowe Zawody Młodzieży

w wędkarstwie rzutowym

Gogolin 14 marzec 2015r –Niezmiennie i bezsprzecznie Gogolin to miejsce gdzie organizatorzy dopracowują każdy szczegół, by całość prezentowała się perfekcyjnie i tak też było tym razem.   Rozpoczęto pierwszą konkurencję olimpiady wędkarskiej młodzieży- testu wiedzy.  Tak jak w poprzednich turach nasi zawodnicy startowali w 3 kategoriach wiekowych U12, U14 ,U16. Przypomnę że poprzednie zawody odbyły się w Ozimku . Należy także zaznaczyć że spora ilość dzieci i młodzieży po raz pierwszy uczestniczyli z tego typu rozgrywkach i szczególnie im należą się gratulacje. Prezentacja wyników naszych zawodników przedstawia się następująco: testy-

kategoria U12

kategoria U16 -   2 miejsce   Jakub Lubojański

26 Kwiecień

Jaź Michalic 2015

Rozegrano już kolejną edycję towarzyskich zawodów spławikowych Jaż Michalic 2015

W tym roku zawody  rozgrywano  także w kategorii junior, wyniki zawodów  :

1 miejsce Olaf Pankiewicz

2 miejsce Jakub Lubojański

3 miejsce Michał Czykieta

4 miejsce Martyna Lubojańska

02 maja

MISTRZOSTWA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJALNYCH

O PUCHAR WÓJTA GMINY WILKÓW

W dniu 02 maja 2015 po raz szósty rozegrano mistrzostwa szkół podstawowych i gimnazjalnych w wędkarstwie spławikowym o Puchar Wojta Gminy Wilków. Zawody tradycyjnie już przeprowadzono na stawie w Dębniku. W zawodach wzięło udział 24 zawodników i zawodniczek z 4 szkół działających na terenie Gminy Wilków: PSP Bukowie, PSP Idzikowice, KSP Dębnik, Gimnazjum w Wilkowie. Po przywitaniu wszystkich uczestników przez Kierownika GOK w Wilkowie Pana Mariusza Jabłońskiego przystąpiono do losowania stanowisk. O godz. 9.30  wszyscy uczestnicy z wielkim zapałem przystąpili do rywalizacji. Łowiono przez 2,5 godziny. Ze względu na niesprzyjającą pogodę i znaczne ochłodzenie w tym roku jednak ryby nie współpracowały już tak chętnie z zawodnikami jak w latach ubiegłych. Jednak mimo tego kilka ładnych karpi udało się złowić. Punktualnie o godz. 12.00 komisja sędziowska rozpoczęła ważenie wszystkich złowionych ryb.

Puchary i nagrody dla zawodników wręczył Pane Markek  Bratosiewicz, który po zawodach przygotował dla wszystkich uczestników poczęstunek w postaci pieczonych kiełbasek. W tym roku dzięki hojności Wójta Gminy i lokalnych sponsorów wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali w nagrodę oprucz nagród złote medale.

Mamy nadzieję, że w jeszcze większym gronie spotkamy się na tych zawodach w roku przyszłym

16 maja 2015 r.

Mistrzostwa Okręgu w Wędkarstwie Rzutowym Krapkowice

Wyniki naszych zawodników;

W kategorii kadetów

8 miejsce Filip Bodzioch

W kategorii juniorek

2 miejsce Zuzanna Kulesa

4 miejsce Martyna Lubojańska

W kategorii juniorów;

4 miejsce Jakub Lubojański

23 maja 2015

MISTRZOSTWA WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJALNYCH

W WĘDKARSTWIE SPŁAWIKOWYM

23 maja 2015 na kanale Ulgi w Opolu już po raz kolejny Komisja ds. Młodzieży przy Zarządzie Okręgu PZW w Opolu, przy wsparciu struktur Szkolnego Związku Sportowego podjęła się zorganizowania Mistrzostw województwa opolskiego szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich w wędkarstwie spławikowym.

W zawodach wystartowało blisko 200 zawodników w tym także nasza młodzież przypisana odpowiednio do swojej szkoły:

30 Maja

DZIEŃ DZIECKA

34 zawodników i zawodniczek wzięło udział w kolejnych zawodach wędkarskich z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka zorganizowanych w dniu 30 maja 2015 r. na Wyspie w Namysłowie przez Koło Namysłów Gobio wspólnie z Kołem Miejskim.

W tym roku zarówno pogoda jak i zainteresowanie zawodami przez dzieci nam dopisały.  Ryby były kapryśne, tylko 6 uczestników złowiło punktowane ryby.

Najlepsi zawodnicy w poszczególnych kategoriach otrzymali puchary i cenne nagrody ufundowane przez firmę DZIEDZIC z Namysłowa. Wszyscy pozostali uczestnicy także otrzymali nagrody w postaci wędek, kołowrotków, siatek, krzesełek i innego sprzętu wędkarskiego a także talony do sklepu wędkarskiego MAGART w Namysłowie ufundowane przez właścicieli sklepu.

19.wrzesień .

Okręgowe Spiningowe Zawody Młodzieżowe   -  Turawa 2015.

W tych pierwszych zawodach spinningowych młodzieży naszego Okręgu nasz zawodnik Szymon Sobkow zajął doskonałe 3-miejsce w swojej kategorii.                                                                                            Należy także odnotować świetny występ reprezentantki naszego Koła Zuzanny Kulesy, która startując w Drużynie Okręgu Opolskiego w Cyklu Olimpiad Sportów Wędkarskich na szczeblu krajowym zajęła z Drużyną Okręgu 1 miejsce w Polsce .

XXII Okręgowy Turniej Młodzieży Wędkarskiej

Cały turniej był podzielony na dwa etapy. W pierwszym uczestnicy musieli wykazać się wiedzą z tematyki ekologiczno - wędkarskiej, kolejno zdobywali punkty w castingu, trójboju spinningowego, zdając test sprawnościowy i wreszcie startując w zawodach wędkarskich.

Etap II to podsumowanie turnieju. Odbyło się ono w w ramach wycieczki do Wisły. Udział w niej wzięła startująca w turnieju młodzież wraz ze swymi opiekunami oraz członkowie Okręgowej Komisji Młodzieżowej.

Podsumowując turniej ogłoszono wyniki oraz wręczono nagrody. .W całym cyklu nasi zawodnicy osiągnęli następujące lokaty;

kategoria U12-    7 miejsce Filip Bodzioch

Kategoria U14-  9 miejsce Zuzanna Kulesa    oraz 14 miejsce Martyna Lubojańska

kategoria U 16   3 miejsce Jakub Lubojański

PODSUMOWANIE

Rok 2015 okazał się pracowity w działaniu dzieci i młodzieży. Prawie co miesiąc rozgrywane były zawody w których nasi juniorzy czynnie brali udział. Kadeci i Juniorzy naszego koła w 2012 roku brali udział w następujących imprezach okręgowych dla młodzieży:

- cykl zawodów halowych w wędkarstwie rzutowym,

- wszystkie etapy turnieju młodzieży wędkarskiej,

- Wojewódzkie Mistrzostwa Szkół Podstawowych ,Gimnazjalnych i średnich

- Rzutowe Mistrzostwa Okręgu,

- Liga okręgowa w dyscyplinie spławikowej,

W 2015 roku do naszego Koła przyjęto 95 członków uczestników, co stanowiło 16% stanu wszystkich członków koła.

Młodzież z naszego koła brała w roku ubiegłym także udział w organizowanych przez koło wszelkiego rodzaju czynach społecznych. Na działania z młodzieżą w roku 2015 nasze koło przeznaczyło kwotę stosowną do potrzeb. Środki te w większości zostały pozyskane od licznego grona sponsorów naszego koła oraz z dotacji z jednostek samorządu terytorialnego. Podsumowując rok 2015 uważam, że był on dobry . A na kolejny życzmy sobie i naszym juniorom, aby był tak samo i więcej satysfakcjonujący jak ten, który minął.